DigSI – Digitale sundhedsindsatser i kiropraktorpraksis

Vi undersøger om digitale sundhedsindsatser er vejen til mere sundhed for pengene hos lænderygpatienter.

Digitale sundhedsindsatser, fx apps til mobiltelefoner, vinder frem overalt i sundhedsvæsnet med formodning om, at de resulterer i mere sundhed for pengene.

I 2021 kom en ny app til egenhåndtering af lænderygsmerter på markedet – selfBACK appen. Sammen med kiropraktisk behandling øger appen patienternes funktionsniveau, men gør den det billigere eller dyrere sammenlignet med almindelig behandling?

DigSI undersøger, om selfBACK giver mere sundhed for pengene. Vi undersøger også, hvordan kiropraktorer forholder sig til appen, bruger den, til hvilke patienter, hvorfor og hvorfor ikke. 

Med den nye viden får vi indsigt i hvordan digitale løsninger i kiropraktorpraksis kan se ud for fremtiden og om de er til glæde for både patient, kiropraktor og samfund.

Download eller læs DigSI's informationsfolder

Om DigSI

Projektet Digitale Sundhedsindsatser (DigSI) bliver udført af forskere fra Kiropraktorernes Videnscenter og Klinisk Biomekanik

Projektet er støttet af Kiropraktorfonden og Pension Danmark og hører hjemme ved Kiropraktorernes Videnscenter.

Projektleder er kiropraktor, ph.d. Mette Jensen Stochkendahl, som er ansat som seniorforsker ved Kiropraktorernes Videnscenter udover sit virke som lektor på Syddansk Universitet.

Projektgruppen består derudover af forsker Magdalina Jäger (Kiropraktorernes Videnscenter, SDU), forskningsassistent Mette Mouritsen Sørensen (Kiropraktorernes Videnscenter), forsker Kristina Boe Dissing (Kiropraktorernes Videnscenter), seniorforsker og professor Jan Hartvigsen (Kiropraktorernes Videnscenter, SDU) og direktør og forskningsleder Henrik Wulff Christensen (Kiropraktorernes Videnscenter).

Baggrund og formål med DigSI

Den digitale udvikling betyder, at der er et enormt potentiale for at forbedre patienters helbred ved hjælp af sundhedsindsatser, der bygger på digitale løsninger, som apps, hjemmesider og SMS. Formålet med DigSI er at evaluere selfBACK-app'en i kiropraktorpraksis

BAGGRUND

Digitale sundhedsindsatser i form af apps til mobiltelefoner, interaktive hjemmesider og sms-beskeder har et enormt potentiale som sikre og omkostningseffektive værktøjer til at forbedre patienters helbred, da de kan skræddersys til den enkelte patients behov og er skalérbare til at kunne nå ud til mange patienter. Derfor er de digitale sundhedsindsatser også blevet opfattet som essentielle for at løse nogle af de problemer, vores sundhedsvæsen står overfor i kommende år, hvor presset på de tilgængelige ressourcer øges. 

Typisk består digitale sundhedsindsatser af flere komponenter, der retter sig mod egenhåndtering, bl.a. at give patienter information om deres helbredstilstand, ændre deres opfattelse og forståelse af deres helbred, og monitorere patientens helbredstilstand eller -adfærd. Formålet er ofte at øge patientens ejerskab over eget helbred. 

Et eksempel på en sådan digital indsats er appen selfBACK, der er udviklet til at hjælpe patienter med uspecifikke lænderygsmerter. SelfBACK er blevet evalueret i et randomiseret, kontrolleret forsøg, hvor lænderygpatienter blev tilbudt at bruge appen i tillæg til et vanligt behandlingsforløb hos enten kiropraktor, praktiserende læge, fysioterapeut eller rygcenter. Patienter, der brugte selfBACK havde i gennemsnit større forbedring i funktionsniveau sammenlignet med en kontrolgruppe, der kun fik vanlig behandling. 

FORMÅL

Formålet med DigSI er at evaluere implementeringen af den kommercielt tilgængelige selfBACK app i kiropraktorpraksis. Evalueringen består af to dele: En evaluering af kiropraktorernes erfaringer med henvisning af patienter til en app til egenhåndtering af lænderygsmerter (selfBACK) og en undersøgelse af sammenhængen mellem adgang til selfBACK-appen og forbrug af sundhedsydelser over 1 år blandt lænderygpatienter i kiropraktorpraksis. 

 

Kontakt DigSI

Projektleder Mette Jensen Stochkendahl

Tlf. 6550 4524