07 august 2024

Multimorbiditet hos patienter med lænderygsmerter i Dansk kiropraktorpraksis: et kohortestudie.

Personer med multimorbiditet lider ofte af smerter og funktionelle begrænsninger forsaget af muskuloskeletale lidelser i kombination med deres andre kroniske sygdomme. Multimorbiditet er defineret som samtidig forekomst af to eller flere kroniske sygdomme.

Lændesmerter (LBP) kan være forbundet med komorbiditet, men det er ukendt i hvilket omfang LBP ledsages af kroniske sygdomme og bidrager til multimorbiditet blandt patienter, der søger hjælp hos en kiropraktor og i hvilken grad kiropraktorer behandler patienter med multimorbiditet og hvordan dette påvirker patienterne og det kliniske forløb af rygsmerter.

Dette er det første studie som har undersøgt prævalensen af multimorbiditet blandt patienter med LBP i kiropraktorpraksis og om multimorbiditet påvirker smerteintensitet, selvrapporteret helbred, fysisk og mental sundhed, samt om personer med multimorbiditet og LBP har et andet forløb end personer, som kun har LBP1.

Patienterne blev rekrutteret i 2016–2018 fra 10 kiropraktiske klinikker, som var en del af ChiCo kohorten2. I alt 2083 patienter blev inkluderet i analyserne, hvoraf 20% havde multimorbiditet (≥ 2 kroniske sygdomme). De hyppigste kroniske sygdomme var hypertension, osteoartrose og migræne. Tilstedeværelsen af multimorbiditet var forbundet med øgede odds for dårligt selvrapporteret helbred, dårlig fysisk form, dårlig muskelstyrke, dårlig udholdenhed og dårlig balance. Multimorbiditet var ikke associeret med depression eller angst. Alle deltagere forbedrede sig over tid, uanset smerteintensitet ved baseline og tilstedeværelsen af multimorbiditet, og færre brugte smertestillende medicin. Patienter med høj LBP-intensitet kombineret med multimorbiditet klarede sig dårligere end patienter uden kroniske sygdomme. Desuden anvendte patienter med multimorbiditet mere smertestillende medicin for LBP ved 12 måneders opfølgning, sammenlignet med dem uden kronisk sygdom.

Kiropraktorer bør være opmærksomme på, at patienter med LBP kan lide af multimorbiditet og deraf dårligt helbred generelt. Derudover skal LBP måske ikke betragtes som en regional smertetilstand, men som en manifestation af dårlig sundhed, der for mange omfatter andre smertetilstande og sygdomme. Dette bør være et vigtigt fokuspunkt for kiropraktorer og andre sundhedsfaglige, som håndterer denne patientgruppe. Disse patienter vil formentlig have gavn af en bred tilgang bestående af manuel behandling, patientuddannelse, træning og opfordring til at være fysisk aktiv generelt.

  1. Rafn, B. S., et al. (2023). "Multimorbidity in patients with low back pain in Danish chiropractic practice: a cohort study." Chiropr Man Ther 31(1): 8.
  2. Kongsted A, Nielsen OL, Christensen HW, Hartvigsen J, Doktor K, Kent P, et al. The Danish chiropractic low back pain cohort (ChiCo): description and summary of an available data source for research collaborations. Clin Epidemiol. 2020;12:1015–27.

Læs den videnskabelige artikel