25 september 2024

Hvordan hænger degenerative forandringer og kvaliteten af rygmusklerne sammen med smerte- og funktionsniveau hos patienter med lændesmerter?

En ny undersøgelse publiceret i Scientific Reports har undersøgt, hvordan degenerative MR-fund i lænden, kvaliteten af multifidusmusklerne og kliniske outcomes, i dette tilfælde lænderygsmerter, bensmerter, og funktionsnedsættelse, hænger sammen over tid.

Undersøgelsen fulgte 569 lændepatienter med eller uden bensmerter, der blev behandlet uden operation, og vurderede, hvordan degenerative MR-fund og kvaliteten af multifidus set på MR-scanning påvirkede smerteintensiteten og graden af funktionsnedsættelse efter 12 måneder.

Undersøgelsen viser, at ændringer i rygmusklernes struktur kan spille en rolle i udviklingen af bensmerter og funktionsnedsættelse, men at der ikke er en klar sammenhæng til ændringer i lænderygsmerter. Resultaterne tyder på, at kvaliteten af multifidus og degenerative ændringer i rygsøjlen kan påvirke smerte og funktion på forskellige måder, men effekterne ser ud til at være komplekse og uafhængige af hinanden.

Undersøgelsen viste, at:

  • Bedre kvalitet af multifidus kunne bidrage til en lille forbedring af funktionsniveauet efter 12 måneder.
  • Flere degenerative MR-fund i lænden hang sammen med en lille stigning i intensiteten af bensmerter efter 12 måneder.
  • Der ikke blev fundet nogen sammenhæng mellem kvaliteten af multifidus eller den samlede antal degenerative MR-fund og intensiteten af lænderygsmerter.

Jeffrey R. Cooley, Tue S. Jensen, Per Kjaer, Angela Jacques, Jean Theroux, Jeffrey J. Hebert. Spinal degeneration and lumbar multifidus muscle quality may independently affect clinical outcomes in patients conservatively managed for low back or leg pain. Scientific Reports 2024.