19 marts 2024

Hvad byder fremtiden på for behandling af muskel og ledsmerter?

Behandling af muskel- og ledsmerter bevæger sig væk fra et snævert fokus på strukturelle diagnoser til en mere holistisk tilgang.

I 2021 inviterede Chiropractic & Manual Therapies (CMT) forskere til at komme med deres bud på måder at udvide håndteringen af muskuloskeletale smerter til at omfatte flere aspekter end behandling guidet af strukturelle diagnoser.

 Det resulterede i en samling videnskabelige artikler, som man kan læse i temaserien A new paradigm for musculoskeletal pain care: moving beyond structural impairments i CMT (link forneden). I artiklerne giver en række forskere deres bud på forskellige aspekter af fremtidens behandling af muskel- og ledsmerter. Temaserien blev redigeret af Julie Fritz, professor ved University of Utah, og Alice Kongsted, professor ved SDU og seniorforsker ved Kiropraktorernes Videnscenter.

Et gennemgående tema i artiklerne i serien er betydningen af kontekstuelle faktorer - såsom patientens og behandlerens overbevisninger, patientens forventninger til behandlingen, og interaktionen mellem dem - for behandlingsresultaterne. De faktorer kan spille en afgørende rolle i patientens oplevelse og succes med behandlingen.

Julie Fritz og Alice Kongsted understreger i en opsummering af pointerne fra artiklerne i temaserien, at en dybere forståelse af disse kontekstuelle faktorer kan forbedre, hvordan patienter drager fordel af traditionelle behandlinger. De argumenterer for, at behandling af muskel- og ledsmerter bør være mere personcentreret, og at nye behandlingsmetoder bør sigte mod at fremme patientens engagement i egenhåndtering og tro på muligheden for at kunne påvirke sin egen situation.

Desuden er det nødvendigt med et samarbejde mellem forskere, klinikere, patienter og politikere for at forbedre behandlingen af muskel- og ledsmerter. Det indebærer et skift fra traditionelle behandlingsmetoder til at udvikle partnerskaber, der støtter patientens deltagelse i meningsfulde aktiviteter og kræver nye kompetencer samt en ændring i behandlerens professionelle identitet.

Har du lyst til at dykke dybere ned i emnet? Læs alle artiklerne i temaserien via linket herunder.

Læs alle artiklerne i temaserien via linket