Tre danske kiropraktorer med Lise Hestbæk i spidsen har undersøgt hyppigheden af vokseværk hos danske børn, hvordan børnene mærker vokseværk, og om vokseværk rent faktisk hænger sammen med børns vækstspurt.
Data stammer fra et stort kohortestudie etableret i 2016, hvor børnehavebørn i alderen 3-6 år i Svendborg Kommune og deres forældre deltog. Børnenes helbred og motoriske udvikling blev fulgt over tid - og de følges stadigvæk og er med til at bidrage til unik ny viden om børns motorik og udvikling af sundhed i muskler og led.
Ved studiets start udfyldte børnenes forældre spørgeskemaer om børnenes helbred og sociodemografi, og børnenes højde blev målt. I de efterfølgende 6 måneder svarede forældrene på ugentlige spørgsmål via sms om smerter på vegne af børnene og blev interviewet over telefonen, når der blev meldt om smerter, og børnene blev målt på ny et halvt år senere.
I alt var der svar fra forældre til 777 børn og mindst hvert fjerde barn (lige mange drenge og piger) havde oplevet vokseværk. Blandt børn med vokseværk var det hyppigst forekommende 1-3 gang om ugen, oftest i nederste del benene (unilateralt eller bilateralt) og typisk sidst på dagen. Smerterne påvirkede nattesøvnen hos ca. en ¼ af de ramte. De ældste børn i kohorten havde større risiko for vokseværk end de yngste.
Da Hestbæk og kollegaer analyserede sammenhængen mellem børnenes vokseværk med deres højdevækst over 6 måneder, var der ingen tegn på, at vokseværk har noget med hurtig vækst at gøre.
Hestbæk et al. slutter med at konkludere, at vokseværk er almindeligt, men at kriterierne for at stille diagnosen bør være skarpere, så vokseværk ikke forveksles med andre diagnoser. Og så er det måske på tide at ændre navnet, for vokseværk ser ikke ud til at have noget at gøre med at vokse i højden.
Hestbæk L, Lücking A, Jensen ST. Growing pains in Danish preschool children: a descriptive study. Sci Rep. 2024 Feb 17;14(1):3956.
Læs den videnskabelige artikel her