02 september 2024

Er kliniske retningslinjer for håndtering af lænderygsmerter og anbefalinger for løft i arbejdsmiljøet forenelige?

Kliniske retningslinjer for håndtering af lænderygsmerter konflikter nogle gange med de anbefalinger, der bruges til at begrænse tunge løft i arbejdsmiljøet. Hvorfor sker det, hvad er konsekvensen og kan vi gøre noget ved det?

I en leder i tidsskriftet Journal of Occuptional Rehabilitation fra 2024 ”Tensions of Low‐Back Pain and Lifting; Bridging Clinical Low‐Back Pain and Occupational Lifting Guidelines” diskuterer en international gruppe af forskere hvorfor rådgivning til patienter baseret på de kliniske retningslinjer for håndtering af lænderygsmerter nogle gange konflikter med de anbefalinger, der bruges til at begrænse tunge løft i arbejdsmiljøet. Forskerne understreger, at der er behov for en bedre integration af rådgivning rettet mod behandling og forebyggelse af lænderygsmerter på arbejdspladserne.

Lænderygsmerter er en udbredt årsag til funktionsnedsættelse på globalt plan, og hos den arbejdende del af befolkningen er det især arbejdsfunktionen som kan blive påvirket. Forskellige typer af retningslinjer er blevet udviklet for at forebygge og håndtere disse smerter, både i kliniske sammenhænge og på arbejdspladsen. De kliniske retningslinjer for behandling af lænderygsmerter fokuserer på, at patienten skal holde sig aktiv og anbefaler hel eller gradvis tilbagevenden til arbejde. Retningslinjer for arbejdspladserne og arbejdsmiljøet anbefaler derimod typisk begrænsninger i tunge løft for at beskytte ryggen, og de to typer af anbefalinger er ikke altid overensstemmende. Disse forskelle kan føre til forvirring og modstridende anbefalinger til patienter og medarbejdere.

Retningslinjerne for arbejdsmiljøet er ofte baseret på et biomedicinsk syn på smerter, der antager, at lænderygsmerter skyldes for høj fysisk belastning eller skade. Kliniske retningslinjer anerkender derimod, at lænderygsmerter kan have mange årsager, herunder psykologiske og sociale faktorer, og ikke nødvendigvis er forbundet med fysisk skade. De modstridende retningslinjer kan føre til misforståelser og frygt for at løfte tungt, hvilket kan resultere i undgåelsesadfærd og muligvis forværre smertesituationen. Derimod ignorerer de kliniske retningslinjer, de specifikke udfordringer, der er forbundet med fysisk tungt arbejde, som nogle arbejdstagere måske ikke kan udføre uden smerte.

Forskerne konkluderer, at der er behov for at harmonisere retningslinjer og anbefalinger for at forbedre både forebyggelsen og håndteringen af lænderygsmerter, så de både tager hensyn til både arbejdsmiljøet og kliniske anbefalinger. Dette kunne indebære at anerkende kompleksiteten af lænderygsmerter og tage højde for både biomedicinske og biopsykosociale perspektiver.

Michiel F. Reneman, Pieter Coenen, P. Paul F. M. Kuijer, Jaap H. van Dieën, Andreas Holtemann, Chinonso Nwamaka Igwesi‐Chidobe, Romy Parker, Roland Reezigt, Mette J. Stochkendahl, Morten Hoegh. Tensions of Low‐Back Pain and Lifting; Bridging Clinical Low‐Back Pain and Occupational Lifting Guidelines. Journal of Occupational Rehabilitation 2024.

Læs den videnskabelige artikel