Gå ud og gør en forskel

Udenfor tittede solen i perioder forsigtigt frem, men inde i lokale O100 på Syddansk Universitet overstrålede de glade smil på 23 dimitterende cand.manu’er fuldstændig solen. Og det var der god grund til, for de 23 færdiguddannede kiropraktorer satte med den traditionsrige dimission sidste punktum i et langt uddannelsesforløb, der reelt har varet 20 år, heraf de sidste 5 på Syddansk Universitet.

Når traditioner bruges til at markere en festlig begivenhed, gør de begivenheden til noget særligt og IOB’s kandidatdimission fulgte traditionerne, med festtaler og musikalsk underholdning til at understrege det særlige ved dagen.

Dekan på Det sundhedsvidenskabelige Fakultet, Ole Skøtt indledte med at ønske tillykke ved en veloverstået eksamen til kandidaterne, inden han gik videre med at fortælle om den centrale position kiropraktorer indtager i sundhedsvæsenet.

- Ingen er bedre uddannede til at behandle muskel- og skeletsmerter end jer, understregede Ole Skøtt, hvorefter han gik videre med at snakke om det store behov for kiropraktorer og opfordrede de nye kandidater til at møde deres nye udfordringer med ydmyghed og gjorde opmærksom på, at nok er den teknologiske udvikling i fuld gang, men nogen skal forstå at benytte teknologien også på det kiropraktiske område. Det er en af de nye kandidaters udfordringer.

Efter overrækkelsen af kandidatbreviset holdt en dynligt glad og berørt Emilie Meldgaard kandidattalen. Hun fortalte bl.a. om de store forandringer, kandidaterne havde gennemgået som mennesker i løbet af de 5 år på universitet og gjorde opmærksom på, at ”vi har stadig meget at lære”.

Emilie citerede Winston Churchill, der engang sagde at ”når ungdommen ebber ud, må visdommen træde til” og brugte citatet som indgang til at beskrive kandidaternes kommende situation i klinikkerne, hvor principalerne har erfaring, mens kandidaterne kommer med den nye viden – en situation, hvor der bliver givet og taget.

Samtidig gjorde hun opmærksom på, at det er vigtigt at holde sig opdateret med ny viden, og hun sluttede sin tale med at takke sine medstuderende, Henrik Hein Lauridsen, Anne Mølgaard Nielsen og Sussie Hanks, alle underviserne for deres indsats i løbet af studietiden og familie, kærester og venner for deres tålmodighed.

Så blev det tid til cellomusik af unge studerende ved Syddansk Musikkonservatorium, før professor ved IOB, Karen Søgaard, i sin festtale fortalte om den transformation, som en kandidatdimission symboliserer.

- I går var I studerende, i dag er I kandidater, sagde Karen Søgaard bl.a. og fortalte hvordan man på teologistudiet og på Oxford og Cambridge-universiteterne markerer skiftet fra studerende til kandidat.

- Man kan nærmest kalde jer Harry Pottergenerationen, fordi I bærer en usynlig kappe af professionalisme og viden, fortsatte hun og opfordrede kandidaterne til at været stolte af, hvad de har opnået.

Karen Søgaard påpegede også den særlige rolle og placering, som kiropraktorer har: Når hun snakkede med folk om kiropraktorer, sagde de ikke ”en kiropraktor”, men ”min kiropraktor” og understregede dermed det specielle forhold, kiropraktorer ofte indtager i deres klienters bevidsthed. Hun afsluttede sig festtale med en klar opfordring til de nye kandidater:

- Gå ud i jeres virke og gør en forskel.

Efter den formelle del af kandidatdimissionen var der en reception for kandidaterne, deres familier, venner og kærester og gratulanter fra IOB, DKF og NIKKB.

Tillykke til de nye kiropraktorer!

(Foto: Kristine Mengel)

Foto: Kristine Mengel
Foto: Kristine Mengel
nikkb