Jan Hartvigsen med i WHO-ekspertudvalg om kroniske rygsmerter

Når verdens lande i fremtiden søger rådgivning omkring behandling af kroniske rygsmerter, vil de få råd, der bl.a. har deres oprindelse i den danske viden om rygsmerter.

Professor (SDU) og seniorforsker (Kiropraktorernes Videnscenter) Jan Hartvigsen er blevet udpeget til et ekspertudvalg under World Health Organisation af de dygtigste forskere i verden, ”WHO Back Pain Guideline Development Group”, der har til opgave at rådgive verdens regeringer om behandling af kroniske rygsmerter. Forskerne skal kulegrave den nyeste viden og udforme officielle retningslinjer for behandling til regeringer i alle verdens lande.

Ekspertudvalget består af 25 forskere fra hele verden, og Jan Hartvigsen er Danmarks ene repræsentant.

Det er en stor opgave, der ligger foran ekspertgruppen. Alene i Danmark er lænderygsmerter den hyppigste årsag til sygemeldinger og førtidspension og en af de hyppigste grunde til, at folk opsøger lægen, en kiropraktor eller en fysioterapeut. Og på verdensplan påvirker rygsmerter over 600 millioner mennesker hver dag og bidrager til fattigdom og social ulighed.

- Det er et stort og utroligt spændende arbejde, vi skal i gang med. Min udpegelse er et eksempel på, at vi i Danmark godt kan have indflydelse i den store verden, selvom vi er et lille land. Arbejdet går i første omgang ud på at gøre livet bedre for folk, der bor i lande, der er fattigere end Danmark. Men anbefalingerne vil også komme til at præge den måde, vi håndterer rygproblemer på herhjemme, siger Jan Hartvigsen blandt andet i en pressemeddelelse fra Ritzau.

Deltagerne i WHO Back Pain Guideline Group kommer fra Danmark, Tyskland, Israel, USA, Peru, Australien, Nigeria, Malaysia, Indien, Benin, Belgien, Sydkorea, Sydafrika, Egypten, Canada, Schweiz, Frankrig, Pakistan, Kina og UK.

Den store geografiske fordeling bunder i et ønske om at lave retningslinjer, der bygger på universel videnskabelig dokumentation og forståelse af de lokale erfaringer og traditioner i de enkelte lande, så de kan bruges på verdensplan.

Læs hele pressemeddelelsen her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/fremtraedende-sdu-forsker-skal-skabe-verdensomspaendende-retningslinjer-for-behandling-af-rygsmerter?publisherId=12056383&releaseId=13622934

nikkb