10 januar 2024

Rygsmerter er udbredte blandt personer med diabetes i Danmark og har betydelige konsekvenser i dagligdagen

Dansk studie underbygger betydningen af, at klinikere, herunder kiropraktorer, fokuserer på at identificere muskuloskeletale smerter og begrænsninger hos personer med diabetes.

Af Behnam Liaghat, Specialist i sportsfysioterapi, Ph.d. Adjunkt ved Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet.

I et nyt dansk studie undersøgte vi forekomsten og konsekvenserne af rygsmerter blandt personer med diabetes. Resultaterne viste, at rygsmerter er almindelige blandt mennesker med både type 1- og type 2-diabetes og medfører betydelige konsekvenser for arbejds- og fritidsaktiviteter, sygefravær og sundhedsforbrug i sammenligning med den generelle befolkning.

Diabetes er en kronisk sygdom, der er kendetegnet ved forhøjede blodsukkerniveauer og påvirker én ud af 10 voksne over hele verden. I Danmark var én ud af 20 voksne ramt af diabetes i 2018, og det forventes, at forekomsten næsten fordobles inden 2030. De to hovedtyper af diabetes inkluderer den autoimmune type 1 med absolut insulinmangel og type 2 med insulinresistens. Type 2-diabetes udgør flertallet af tilfældene (85-95%) i højindkomstlande, og fysisk inaktivitet og fedme er velkendte risikofaktorer.

Vi undersøgte forekomsten af rygsmerter hos personer med både type 1- og type 2-diabetes fra to store danske diabetescentre. Studiet havde også til formål at beskrive konsekvenserne af disse smerter i forhold til fysisk aktivitet i fritid og på arbejde samt sundhedsforbrug og sammenligne resultaterne med en populationsbaseret referencekohorte fra det danske Tvillingeregister, da rygsmerter er udbredte i den generelle befolkning.

Vi konkluderede, at rygsmerter er udbredte hos personer med både type 1- og type 2-diabetes, hvor lændesmerter er de mest hyppige og forekommer hyppigere hos personer med type 2-diabetes i forhold til type 1. Kvinder har en højere forekomst af smerter i alle rygregioner for begge diabetes typer, mens forekomsten er højere for cervikale og torakale smerter hos personer under 60 år i forhold til dem, der er 60 år eller ældre. Rygsmerterne havde betydelige konsekvenser for populationens fritid og arbejdsliv og resulterede i større sundhedsforbrug. En større andel af personer med type 2-diabetes og rygsmerter oplevede konsekvenser i dagligdagen. Forekomsten af rygsmerter blandt personer med diabetes var højere end i den generelle befolkning, og personer med både rygsmerter og diabetes rapporterede flere konsekvenser af deres smerter, især i forhold til arbejde.

Studiets resultater underbygger betydningen af, at klinikere, herunder kiropraktorer, fokuserer på at identificere muskuloskeletale smerter og begrænsninger hos personer med diabetes. Dette bør gøres med særlig opmærksomhed på, hvor i ryggen smerterne opleves, og de variationer, der er i forhold til diabetes-type, alder og køn. Patientcentreret tilgang anbefales for at håndtere den komplekse sammenhæng mellem rygsmerter og diabetes, men der er stadig begrænset evidens til støtte for en specifik tilgang. Ikke desto mindre tyder det på, at komplikationer kan mindskes ved tidlig identifikation af muskuloskeletale problemer med henblik på at fremme fysisk aktivitet, hvilket er afgørende i behandlingen af diabetes.

Liaghat B, Folkestad L, Skou ST, Koes B, Stammerjohan AF, Hartvigsen J. Prevalence and consequences of spinal pain among people with type 1 and type 2 diabetes mellitus in Denmark. Eur Spine J. 2023 Nov;32(11):3744-3752.